Две са кандидатурите за управител на БНБ, които  бяха внесени

...
Две са кандидатурите за управител на БНБ, които  бяха внесени
Коментари Харесай

Акценти за 24–30 март от Banker Weekly

Две са кандидатурите за шеф на Българска народна банка, които  бяха импортирани в Народното събрание до приключването на крайния период - 23 март. И двете са от ръководещото болшинство, с което четворната коалиция излезе от неуместната обстановка, в която сама се озова след несполучливата първа номинационна процедура, завършила на 8 март. Това излизане обаче е единствено видимо, тъй като  проблемът с избора на нов гуверньор бе вкаран непосредствено... в задънена улица.

За 10  години – от 2010-а до 2020-а, от България са изтекли близо 39 милиарда евро, а чистият приток на задграничен капитал е не повече от 16 милиарда евро. Това демонстрират данни на Българска народна банка под заглавие „ Презгранично придвижване на капитали (нето ”). Изобилието от пари в страната, съвсем цялостната капиталова бездейност на популацията (с изключение на покупката на имоти) и лихвената непривлекателност на банките са трите кита, върху които капиталите отплуват от България.

Цената на войната и на мира в Украйна скача с всеки минал ден и тя ще бъде платена освен от глобената Русия, само че и от целия свят. Тя се мери с човешки жертви, над 3.5 млн. бежанци,  високи цени на суровините, енергийна неустановеност и разтърсвания на международните пазари. Международните институции към момента проучват следствията от евентуалния стопански удар, само че резултатите към този момент са налице даже на битово равнище - хората в по-слабите европейски стопански системи се бият по опашките освен за бензин и олио.

 

Ефектът на китайската самодейност за нов път на коприната – „ Един пояс, веднъж “, стартира да се усеща и на Балканите. Покрай тази самодейност редица ки[1]тайски компании започнаха маса планове в опит да свържат по-лесно стопанската система на Поднебесната империя с тази на Европа, Близкия Изток и Африка. Вследствие на тези начинания, в Гърция към този момент има китайски вложения, които умерено могат да бъдат избрани като “повче от съществени ”. Как обаче те ще повлияят върху бъдещите доставки на природен газ за България? Този път най-бързият и най-кратък отговор се оказва и най-верен - доста съществено!



Към м. октомври 2021 година премийният доход в живото[1]застраховането доближава 483 млн. лева, а растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е 34 %. Изплатените компенсации нарастват с 23% и са в размер на 181 млн. лв.. Най-голям принос за това интензивно развиване имат застраховките „ Живот “, свързани с капиталов фонд. Ръстът на премийния доход при тях към октомври 2021 година е 132%. Събраните награди възлизат на близо 193 млн. лева, което е покачване от над два пъти по отношение на същите периодии на 2019 година - 77 млн. лева, и на 2020 година - 83 млн. лв.. Константин Велев, ръководител на АБЗ и изпълнителен шеф на ЗАД „ Армеец ” пред „ БАНКЕРЪ “.

Фирмите за автомобилни транспорти на товари се оказаха най-недолюбвания от транспортния министър Николай Събев отрасъл. И до момента в който неговите коли и бусове с логото на двете препускащи кучета летят по пътищата на родината, от 100 дни министър „ Еконт “ изрично отхвърля да се срещне с автопревозвачите и най-малко от кумова срама да изслуша многочислените им проблеми.



Акцията против мен и моето семейство се случи на 31 март 2010 година и беше извършена точно от администрацията на ГЕРБ и Борисов. Започна се в 5 ч. сутринта и влязоха не служители на реда, както в дома на Борисов, а тежко въоръжени чиновници с маски и оръжия с лазерни мерници, ориентирани против брачната половинка и децата ми, тогава на 5 и 7 годишна възраст. Поръчаха на жена ми да завие децата стремително, с цел да не гледат алените точки на лазерните мерници, които множеството хора са виждали единствено по филмите. По-късно осъдих страната и в Страсбург, и в България, само че парите за компенсацията идват от данъкоплатците. А отговорност за акцията по този начин и не пое никой. Председателят на парламентарната Комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов пред „ БАНКЕРЪ “:

Бъдете здрави и когато и да е можете да разчитате на отговори на вашите въпроси - по този начин Васил Божко завърши онлайн[1]пресконференцията във връзка арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-а на кабинета на Борисов Севда Арнаудова. Срещата с публицисти трябваше да хвърли светлина върху събитията, при които Божков е бил изнудван от тримата. Както към този момент е известно, на 17 март те бяха арестувани за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи с съображение за необходимост по отношение на обвиняване против тримата за изнудване.



В случаи на необходимост Наказателно-процесуален кодекс разрешава да се правят претършуване, обиск и изземване, без позволение на арбитър. Освен това няма ограничавания за времето, в което могат да се правят тези дейности – те могат да станат и в светлата, и в тъмната част на денонощието.

Законът за Министерство на вътрешните работи позво[1]лява да бъде направено 24-часово полицейско за[1]държане. И това е необятно публикувана процедура в България, а не някакво изключително изключение във връзка с господин Борисов, господин Горанов и госпожа Арнаудова. От спорната информация в медиите се вижда, че и Министерство на вътрешните работи, и СГП одобряват отчета на АДФИ от преди две години за установена дупка в бюджета от 557 млн. лв.. Тогава? Зместник-министърът на правораздаването Емил Дечев пред „ БАНКЕРЪ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР